Brandskydd

När olyckan är framme.

Brandskydd

Alla boende skall vara informerade om brandskyddet i föreningen och medvetna om sina skyldigheter. För brandskyddet i lägenheten ansvarar varje enskild medlem. 

För att minimera risken för att brand uppstår bör detta beaktas. 

 

  • Var noga med att hålla uppsikt på tända ljus, ljusmanschetter och liknande. 
  • Tänk på att elektrisk utrustning kan vara brandfarlig. 
  • Fasta elinstallationer skall utföras av behörig. 
  • Fordon (bilar, motorcyklar, cyklar etc.) får enbart parkeras på anvisade parkeringsplatser/cykelställ/förråd så att de inte blockerar räddningstjänstens utryckningsvägar.  
  • Har man behov av containrar under tex renoveringar eller på städdagar, så skall de ställas så att de inte blockerar för räddningstjänsten eller boende. Dessa skall stå 4 meter från byggnader om de är slutna, respektive 6 m för öppna containrar.
  • Glöm inte att rengöra fläktfiltret 1ggr/år.
  • Det är inte tillåtet att använda fyrverkeri på innergården.

 

Brandvarnare ska finnas i varje bostad. Alla lägenheter är utrustade med brandvarnare i föreningens regi. Dessa brandvarnare lämnas kvar vid avflytt.

Testa din brandvarnare en gång i månaden, genom att trycka på testknappen. Undersökningar visar att många brandvarnare inte fungerar, eftersom gamla batterier inte har bytts ut. Brandvarnaren bör sitta i takets högsta punkt, inte på väggen. Det bör finnas minst en brandvarnare på varje våning, samt i eller vid sovrum. SMS-tjänst.

Brandfilt i köket.

Varje hem bör även ha en brandfilt som ett komplement till handbrandsläckaren. Den bör vara 180 x 120 cm stor så att den kan täcka merparten av en vuxen människa.En brandfilt bör du placera i närheten av köket, eftersom det är där flest bränder uppstår. Lämna inte köket när du har spisen igång.

Brandsläckare bör finnas i varje lägenhet för att begränsa skadan.

Om det finns en 6 kilos pulversläckare i hemmet ökar chansen att du kan släcka en brand tidigt. 6 kilo rekommenderas att ha hemma då även du som är ovan att använda en släckare har en god chans att göra en insats. Ju snabbare en brand släcks desto mindre skador blir det, och risken för att branden ska växa sig stor minskar. Placera din brandsläckare synligt och lättillgängligt, helst i hallen nära ytterdörren. Var noga med att kontrollera med jämna mellanrum så att släckaren fungerar. Kontrollera att tryckmätaren står på grönt slangen är hel den är plomberad släckaren inte är skadad i övrigt.

Följ tillverkarens anvisningar om skötsel och service.
Du kan bara använda en brandsläckare en gång. Sedan måste den lämnas in för översyn och påfyllning. 

Varje medlem ansvarar för lägenhetens brandsläckare är funktionsduglig.

 

Vid mindre brand, pröva att släcka, utrym, Larma 112 och grannar sök upp återsamlingsplatsen gräsplanen framför den stora kommunala lekplatsen.

Vid utvecklad brand, Larma 112 och grannar, utrym, sök upp återsamlingsplatsen gräsplanen framför den stora kommunala lekplatsen.

 

Föreningens utrymnings och återsamlingsplats vid brand eller annan fara är gräsplanen framför den stora kommunala lekplatsen. 

 

 

Har ni funderingar kontakta styrelsen.